Dujų įrangos LPG Tech pajungimas prie kompiuterio 2012.08.08 at 14:51

Istorija prasidėjo kaip visada paprastai – kažko pradėjo „netraukti” ant dujų mano Sharan’o VR6 varikliukas. Ant benzino viskas OK, „kai vėjas”. Meistriukas pasijungęs ant dujų įrangą prie kompiuterio pamatę, kad dujų MAP’as rodo 3,4 Bar. Gerokai per daug. Bet esmė ne tame 🙂 noriu ir pats turėti galimybę pasijungti dujų įrangą prie savo kompiuterio. Idėja yra, reikia realizuoti. Ok, kad pasijungti reikia COM ar USB į TTL konverterio. O tam tinka praktiškai bet koks kabeliukas, geriau su FTDI mikroschema. Pasikuitęs stalčiuje radau seną Siemens mobilaus telefono kabelį. Vienam gale USB, kitam Siemens kištukas, o per vidurį dėžutė. Blogis tame, kad neatsimenu ar tas daiktas dar veikia… Ok, skrodimas:


Čia Prolific’o PL2303 mikroschema. A koks skirtumas… Bet reik pabandyt ar iš viso veikia. Bandom :). Instaliuoju draiverius… OK. Pasitikrinu TX ir RX pinus. OK. Jungiu oscilografą. Hyper Terminal’u siunčiu raidę „a” ir matau tokį vaizdelį ant TX pino:

Siunčiau raidę „a”, kurios atitikmuo ACSII formatu yra 97, o BIN formatu – 01100001. Skaičius siunčiamas „aukštyn kojom” – pirma LSB (Least significant bit), po to MSB (Most significant bit). Ką dar įdomaus galima išpešti ? Štai paveiksliukas:

Impulso plotis – 3,40 ms = 0,0034 s. Iš čia gaunam perdavimo greitį – 1/0,0034 = 294,12 b/s. Buvau nustatęs „baud” 300, reiškia skaičiukai teisingi :). Kitas dalykas – išėjime, sprendžiant iš oscilogramos, turiu 3,3V. Jei gerai pamenu <0,8V – loginis 0, >2,0V – loginis 1. Tai kaip ir turetu visko uztekt 🙂 Reikia bandyt. Paskutinis dalykas prieš bandymą – uždėti fyškę. Lemonos asortimente yra tinkama – AMP-0282-4.
Mašinos fyškė:

  1. Juodas – GND
  2. Baltas – TX;
  3. Mėlynas – RX;
  4. Raudonas – +12V – nenaudojamas kai jungiama prie USB;

Iš USB pusės:

  1. Žalias – GND
  2. Baltas – RX
  3. Mėlynas – TX
  4. Nenaudojamas

Jeigu kartais spalvų nėra patikrinti paprasta su testeriu. Masę randam ijungę diodų tikrinimą (pypsėjima sulietus „sčiūpus”). Vieną kontaktą į mašinos korpusą, kitu pereinam per tuos kontaktus. +12V randam irgi paprastai – net nereikia degimo įjungti, bakstelnam voltmetrą i GND ir pereinam per kontaktus. Tada įjungiam degimą ir bakstelnam vieną kontaktą į GND o kitu pereinam per likusius du kontaktus – vienas bus apie 0V kitas apie 5V. 0V bus RX, 5V bus TX. Iš kabelio pusės taip pat yra TX ir RX – taigis, kabelio TX jungiam į kompo RX, kabelio RX jungiam į kompo TX. Tiek žinių, dabar bandymas. Netikėta, bet veikia. Beje nustebino veikimo greitis. Su mašinos kompu, per OBD, ELM kabeliukas dirba gerokai lėčiau.  Sėkmės gamyboje 🙂 Beje, softą parsisiunčiau iš dujų įrangos gamintojo LPG TECH.

2 Responses to “Dujų įrangos LPG Tech pajungimas prie kompiuterio”

  1. Sveiks gal pameni koksai ten kabeliukas buvo?

  2. Sveikas, kabeliukas berods nuo Siemens C55 buvo. Turiu jų dar gyva velnią, bet turiu ir ta pagaminta ir patikrinta 🙂 Jei nori galiu perleist ta su fyške uz 10 €, arba be fyškės (jau turėsi pats užsidėt ir pasitikrint ar veikia) po 3 € (yra gal kokie 6 vnt).

    P.S. Tas kabeliukas turėtų tikti daugumai dujinių kompų, gal tik fyskė kita bus ar kontaktų išdėstymas, tai gali jungt ir STAG, ir LPG Tech, ir kt.

Leave a Reply

*