Lempa su judesio davikliu Luxa 102-150/500W 2018.04.25 at 12:44

Ėt, turbūt dauguma tokį dalyką turinčių žmonių anksčiau ar vėliau (greičiausiai anksčiau) susiduria su bėda – nustoja veikti lempos judesio daviklis. Taip atsitiko ir su mano dviem lempomis Luxa 102-150/500W. Aprašymas yra čia. Iš pradžių pradėjo veikti keistai – mirksėti kokių 1-3 Hz dažnių, suveikinėti kai nereikia ir panašiai. Galų gale visai nebeįsijungė. Ką padarysi, reikia ardyti ir tikrinti, kas gliūčina. Ardymo neaprašinėsiu, nes kiekvienai lempai jis gali būti skirtingas, o vat schemos – daugiau mažiau vienodos. Ypač maitinimo dalis. Taip taip, būtent maitinimas nusprogo. Ten toks piguvinis, bet labai dažnai (beveik visada) naudojamas kondensatorinis maitinimo šaltinis. Pajungus elektrą jis duoda tik varganus 6V, vietoje 24V, todėl visa elektronika kaip ir veikia, ji už 5V stabilizatoriaus, bet 24V relė jau nebesudirba. Vat ir gedimas. Schema labai tipinė ir nesudėtinga:

Visos dalys labai elementarios ir pigios, todėl šita schema naudojama visur (net ir kilmingesniuose prietaisuose), kur užtenka keliolikos miliamperų maitinimo srovės. Daug srovės toks maitinimo šaltinis negali duoti. Pagrindinė detalė čia yra kondensatorius CX1. Bet apie viską paeiliui, kaip visada, iš kairės į dešinę. Rezistorius R1 skirtas apriboti srovę, tuo pačiu prisideda prie kondensatoriaus reaktyvinės varžos (Rbendra=R1+Xc). Rezistorius R2 skirtas tam, kad iškrauti kondensatorių CX1, kai prietaisas išjungiamas. Kondensatorius CX1 yra X2 tipo, 047 μF, 275V, būtent jis ir apriboja įtampą iki reikiamos (senas geltonas, pilkas naujas). 

Bet įtampa čia vis dar kintama, todėl toliau eina elementarus diodinis tiltelis (D1-D4). D6 ir D8 yra du 12V nuosekliai sujungti stabilitronai, jie stabilizuoja įtampą ties 24V. Už jų, papildomam išlyginimui skirtas kondensatorius (teisingiau gal būtų buvę kondensatorių dėti tarp tiltelio ir stabilitronų, bet elektriškai tai tas pats). Originaliai buvo 220 μF 25V kondensatorius, bet pakeičiau jį į 220 μF 35V, nes schemos darbinė įtampa 24V, labai jau arti kondensatoriaus maksimalios įtampos. Arba pataupė, arba, kas labiau tikėtina, taip užprogramavo dar vieną senatvinį gedimą, tyčia… Vis tik įtampa truputį pakils – kondensatorius su laiku jos neatlaikys ir sprogs. Didesnės darbinės įtampos kondensatorius turėtų dirbti be didesnių problemų.

Tiek apie teoriją, Internete yra labai gerų techdokų su parinkimo skaičiavimu, tai dabar apie tai nepasakosiu. Gal kada nors bus atskiras straipsnelis „Kondensatorinių maitinimo šaltinių projektavimas”.

O šituo atveju kaltininkas vietoje deklaruojamų 0,47 μF teturėjo 0,14 μF, dėl to ir įtampa pakito. Kodėl pasikeitė talpa – nežinau, senatvė, karštis, darbo režimai – viskas gali būti. Įmontavus naują X2 tipo (būtent tokio reikia) schema atsigavo ir viskas vėl veikia.

ĮSPĖJIMAS ! Schemos didžiausias minusas – nėra jokio atrišimo nuo aukštos įtampos, tam tikromis sąlygomis schema gali stipriai nupurtyti arba nužudyti. Matavimus rekomenduoju daryti jungiant per skiriamąjį transformatorių.

Leave a Reply

*