Marantz SR 5200 remontas 2017.09.15 at 11:41

Šį kartą pavyko nebrangiai nupirkti Marantz SR 5200 iš eBay, nes buvo su gedimu. Pirminė diagnostika parodė, kad visi kanalai tyli – toks gedimas pats geriausias, nes yra tikslus ir aiškus, ne taip kaip būtų „nu, kažkas ten krebžda, bet ne visada, bet kartais būna”. Pirma mintis – sudegintas galas, taigi, reikia ardyti ir žiūrėti. Nuėmus dangtį va toks vaizdelis:

Viskas kaip ir paprasta ir aišku – pagrindinė plokštė, į ją sustatytos išplėtimų plokštės, priekyje galinis stiprintuvas su radiatoriumi o dar „priekiau” – ekrano PCB. Pirma mintis – sudegintas galinis stiprintuvas, dėl to ir nėra garso.

Išmontuoti nesudėtinga, bet patikra parodė, kad viskas su juo gerai. Toliau diagnostika vykdoma sekant audio signalą ir aiškinantis kodėl jo nėra. Beje, pastebėjau, kad ne vis pagrindinės plokštės varžteliai susukti iki galo – panašu, kad ankstesnis savininkas visgi bandė taisyti. Tiek to, bandom toliau. Bet štai staigmena – selektoriumi pasirinkus „6 Ch Stereo” atsigavo vienas išėjimas, radijas užgrojo ! Dar vienas įrodymas, kad galinis stiprintuvas veikia. Toliau galvojam pasitelkę blokinę schemą:

Va, čia puikiai matosi iš kur ir į kur vaikšto signalai ir tampa labai paprasta patikrinti galinį stiprintuvą, pažymėtą „Power Amp”. Į jo įėjimą galima paprastai tiesiogiai paduoti išorinį audio signalą ! Ir turėsime jį sustiprintą išėjime. Telefoną jungti nenorėjau, tai paėmiau paprastą mažytį dinamikėlį nuo PC korpuso ir pajungiau prie pirmojo PRE-OUT išėjimo. Juk visi mes žinom, kad tiek mikrofonas tiek dinamikas veikia tuo pačiu principu. Ir rezultate – visi kanalai geri, mano balsas, nors ir tylesnis nei galėtų būti (be PRE AMP’o), bet puikiai girdimas. Reiškia galinis stiprintuvas tvarkoj. Toliau pagal eilę signalas turėtų ateiti iš pirminio stiprintuvo (PRE-AMP). Ties šita vieta įtarimas, kad stiprintuvą jau bandė remontuoti sustiprėjo – trūko vieno operacinuko (NJM2068M), dirbančio dviem kanalais. Apsidžiaugiau kaip rublį radęs – va, dėl jo ir neveikia. Įlitavau operacinuką, bandymas Nr. 2. Bet rezultatas tas pats, radijas groja tik per vieną šoninę kolonėlę kaip parinkus „6 Ch Stereo”. Bet pastebėjau dar, kad ir įjungus „Suorce Direct” veikia visai puikiai – abu priekiniai kanalai groja kaip turi būti. Chm… Chm… Nu gerai, žiūrim toliau. Signalas į pirminį stiprintuvą ateina iš garso reguliavimo mikroschemų TC9459 ir TC9482, o tos signalą gauna iš selektorinės mikroschemos NJU7313AL. Kadangi keičiant selektoriaus pasirinkimą garsai tai atsiranda, tai dingsta – pagalvojau, kad tas NJU ir bus kaltas. Užsisakiau iš AliExpress, bet kol atvažiavo pagalvojau, kad turiu ir „6.1 Ch Direct In” – tiesioginis stiprintuvo įėjimas. Patikrinus minėtu būdu, su dinamikėliu – viskas veikia, selektorius perjungia išėjimus teisingai, visi stiprintuvai stiprina, viskas puiku. O tai kur tada signalas dingsta? Chm… Pagal schemą matosi, kad realiai signalo apdorojimas yra skaitmeninis, o aš kol kas patikrinau tik analoginę dalį. Ten veikia taip – audio signalas DAC pagalba skaitmeninamas, tuomet jį lengva apdoroti, pašalinti trukdžius ir pan. Po to signalas vėl paverčiamas analoginiu ir perduodamas į jau patikrintus stiprinimo laipsnius. Reiškia paliekam analoginę dalį ir pereinam toliau.

Štai, skaitmeninė dalis, apdorojanti audio signalą. Visas šitas dalykas gyvena ant vienos iš išplėtimo plokščių, taigi lupam ją lauk. O! Matau, kad ir čia kažkas kišo nagus – CS4228A mikrochema perlituota ir labai jau negražiai. Būtent šita mikroschema dalyvauja skaitmeninio signalo apdorojime. Bet ne viena ! Ten šalia dar yra SAK (Skaitmeninis – Analoginis Keitiklis), DAC (D/A) angliškai. Jis kažkodėl nepakeistas, taigi tuo ir užsiimsiu. Pakeitus vaizdelis va toks:

Matosi ir tas negrabiai įlituotas čipukas ir šalia mano įlituotas. Ok, bandom! Veikia ! Viskas kuo puikiausiai.

Iš to džiaugsmo dar nusprendžiau sutvarkyti ir garso bei selektoriaus skaitmeninius potenciometrus – garsą didinant viskas OK, bet mažinant jis arba ne mažėja, arba didėja arba makaluojasi didindamas arba mažindamas garsą atsitiktine tvarka. Tai paprastai reiškia, kad potenciometro ašies tepalas išbėgo ant vidinių kontaktų ir trukdo nuskaityti teisingus impulsus. Ardosi nesudėtingai, praplovimas su chemija irgi paprastas, svarbu nesulankstyti kontaktinių ūselių. Surinkus bandymas parodė, kad garsas valdosi idealiai, selektorius irgi jungiasi puikiai ir viskas veikia. Kadangi man resyverio nereikia – šitas iškeliavo pas pirkėją. Jei pas ką nors nusės toks stiprintuvas – žinokit, aš prie jo prikišau nagus 🙂

Naudoti informacijos šaltiniai:

SR 5200 remonto žinynas

Leave a Reply

*