BMW E46 2001 m 320d šviesų reguliavimo blokas 2017.01.23 at 13:41

Postas daugiau man pačiam, kad nepamirščiau kas padaryta ir ką dar galima padaryti. Taigi, turim remonte BMW šviesų reguliavimo bloką. Protingas visas, kompiuterinis, o neveikia keleivio pusės trumpos šviesos. Prieš tai dar kartais dingdavo šviesų aukščio reguliatoriaus steperių valdymas. Pats valdymo interfeisas atrodo taip:

PCB vaizdas iš viršaus:

Tas didelis blynas – valdiklis su kosmine markiruote – ZC419967CFN4. Turint galvoje, kad šalia yra BMW logo – šita markiruotė bus BMW išmislas, o tikroji, Motorolos, markiruotė turėtų būti 68HC11P2. Tas mažiukas, tarp dviejų kondensatorių apačioje – ELMOS 10026A, K-šynos (K-Bus, K-line, ir kiti pavadinimai) siųstuvas/imtuvas. Gali būti ir 10026B. O viršuje, prie raudono kondensatoriaus – HEF4538B, loginių elementų rinkinys, dvigubas precizinis multivibratorius. Toliau 8 vienodos mikroschemos prie radiatorių – BTS736L2, du protingi tranzistoriai su grįžtamuoju ryšiu viename korpuse. Šiaip, jeigu nedega lempos ar neveikia kažkas kitas, ką jie valdo, spėčiau, kad nukepė tranzistorius. Bet… Įtariu čia ne tas atvejis. Viduryje, po metaliniu radiatoriumi – šviesų aukščio steperių reguliatorius. Koks – nežinau. Reiktų nulupti radiatorių…

PCB iš apačios:

Čia ne taip daug detalių – du didesni čipukai BTS710L1, keturi protingesni tranzistoriai viename korpuse, atsakingi už lempų ir šoninių posūkių junginėjimą. Šalia jų dar du protingi tranzistoriukai BSP350, irgi lempas junginėja (apatinis centrinis stopas, viršutinis valdo priešrūkinių lempų relę, dar kažkurią lempą galinėse farose). O tas vienas tranziukas atskirai – irgi BSP350, bet įjungia lempą „multiswitch assembly”. Toliau tik neaktuali SMD smulkmė…

Ok, grįžtam prie temos – nedega lempa… Kaip ir kiekvienam remontui – jeigu nori remontuoti daiktą, turi žinoti, kaip jis veikia. Taigi, po truputį susirašiau, ką kuri mikroschema daro, per kuriuos kontaktus ir kas ją valdo. Po to jau labai paprasta rasti kuri mikroschema pakepus. Štai rezultatas:

© – Dainiaus.lt. Taigi, čia surašyta ką kuri mikroschema valdo. Turint galvoje, kad tos mikroschemos – du protingi tranzistoriai vienam korpuse, jos valdo po du dalykus (nebent lygiagretus jungimas, yra ir tokių, srovės paskirstymas, kaitimo mažinimas). Ir tuo pačiu didelėj jungtyje sužymėti kontaktų numeriukai. Darbas nesunkus, bet laiko užima. Tuo labiau, kad beveik visus kontaktus „doublecheckinom” smaigstydami pliusą į jungtį ir žiūrėdami ar dega kas nors.

Visas tas mikroschemas patikrinau, visus išėjimus, viską, nu viskas gerai… O lempa nedega. Padavus pliusą tiesiai į jungtį – lempa dega. O vat lempų blokas – neįjungia… Ir vėl minkėm tai PCB, tai aprašymus, sukom galvą, vos ne pravodkę lupt ruošėmės… Finale viskas paaiškėjo. Kaltininkas yra čia.

Kaip čia gavosi ? Ogi smaigstėm pliusą į tolimų šviesų lempos kontaktą ir galvojom kad čia trumpų. Lemputė ilgų gera, tai įsmeigus dega, o kai prijungiam blokelį vizualiai tikrinam trumpas nu ir viena nedega :D. Va taip vat paprasta perdegusi lemputė privertė užsiimti raketų mokslu, šokiais su būgneliais, šamanizmu, taikos pypkės rūkymu ir kitais linksmais dalykais.

Leave a Reply

*