Kitaicų taupumas ir 12V DC maitinimo blokelis 2015.01.26 at 12:25

Vienok nemažai elektronikos gautos iš Kinijos (o ir kitų šalių) būna labai jau ekonominio lygio. Šitos istorijos gal net nebūtų, bet vat sumasčiau parašyt. Sumastėm čia kaip tai pasikurti vieną tokį prietaisiuką, nieko ten su juo stebuklingo, veikia nuo 12VDC. Draugas iš namų atnešė nenaudojamą maitinimo blokelį, paprastas, bet mums jo turėjo būti per akis:

IMAG1382Tai YUYAO HUANSHENG ELEC. APPL. CO., LTD kūrinys, su 230VAC įėjimu ir 12VDC (500mA) išėjimu. Pajungiam – nu neveikia. Lyg ir mirguliuoja LEDukai, bet prietaisiuko prociukas normaliai nepasikuria. Kas per monai, susimastėme… Galvoju mažu kažkas su įtampa, bet užuomina atėjo paprastai – maitinimo laidas buvo netoli kolonėlės, kuri pradėjo ūžti, vos tik įjungėm maitinimo blokelį. Aha ! Kas per dalykas 🙂 ? Taip negali būti. Jungiam ant stalo, prie oscilografo. Rezultatas:

NewFile1Ną, ir ką gi mes čia matom ? O išėjimas tai ne DC 😀 Čia tik teigiamo pusperiodžio AC. Taip sakant, kintama įtampa, tik perleista per tiltelį, vadinamas „full wave rectified current”. Vienok tokia įtampa irgi gali būti vadinama DC, viena iš jos rūšių, taip sakant… Žiupsnelis teorijos. Vienas diodas tiesiog perkirstų per pusę AC sinusoidę, ir vaizdelis atrodytų taip:

NewFile1Arba atvirkščias, taip sakant aukštyn kojom, priklausomai nuo to, kaip pajungtas diodas. Toks kintamos įtampos išlyginimo būdas yra nepraktiškas, nes pusė „elektros” nepanaudojama. Todėl naudojami du diodai arba diodų tiltelis (4 diodai). Taigi, pirmuoju atveju vidutinė įtampos vertė išėjime būtų:

Vvid = Vpikinė / π;

Vvid = 22,8 / 3,141593 = 7,26 V.

Naudojant „full wave”, pilnos bangos sistemą su diodiniu tilteliu (arba dviejų diodų sistemą ir transformatorių su centriniu išvadu) gaunama dvigubai didesnė išėjimo įtampos vidutinė vertė:

Vvid = (2*Vpikinė) / π;

Vvid = (2*22,8) / 3,141593 = 14,52 V.

O tai, kad normalaus maitinimo bloko oscilograma yra tokia kaip pirmame paveikslėlyje – įprastai reikštų, kad nusprogo blokelyje gyvenantis kondensatorius, kuris turėtų išlyginti pulsacijas. O padarytas blokelis britkiai, suvirintas ultragarsu, be galimybės gražiai įlįsti į vidų. Bet su dėdės Antano pagalba mes tą padarėme. Ir štai ką pamatėme:

IMAG1384 IMAG1385

Tyčia įdėjau dvi foto, su blykste ir be. Kad geriau matytųsi. Ok, kam dar nedaeina:

IMAG1386KUR KONDENSATORIUS ??? Ne tik kad ne nusprogęs, nenurautas, nenuvibravęs – iš viso nėra. Tai ar ne žąsinų kompanija… Ir dar tuo labiau, kad taip maitinimo šaltinis visiškai neatitinka lipduke nurodytos specifikacijos. Yra dvi galimybės (gal ir daugiau, bet man logiškiausios dvi). Pirma – kitaicai ant tiek ekonominiai skūpydlos, kad kondensatoriaus tiesiog nededa, su mintim, kad „а, нафиг”, vistiek maitinamame prietaise bus tas kondensatorius. Ir iš dalies jie teisūs – prietaisai turi įėjimo kondensatoriukus. Bet jie labiau kaip pagalbiniai, papildomam triukšmų filtravimui, o maiteke vistiek turi būt kondensatorius išlyginimui. Antra logiška galimybė – maitekas skirtas maitinti kokį nors specifinį prietaisą, kuriam nereikia gražiai išlyginto maitinimo, nes jis pats viską pasidaro. Tikėtina mažai, man kažkaip skūpydlų variantas labiau… Tai va… Pirmas pasitaikęs po ranka kondensatorius (1000μF x 35V, ūūū, dar ir žemo ESR) įvirintas į vietą ir štai rezultatas be apkrovos:

NewFile0Visai graži tiesė, be jokių blogybių 🙂 O toliau su 250 mA apkrova (automobilinė 12V lemputė):

NewFile1Reikalai truputį blogesni, nes apkrova kaip ir nedidelė, praktiškai tik pusė to, kas nurodyta ant dėžutės, bet įtampa krenta nuo 22 laisvų Voltų iki maždaug 17V, bet vistiek ji žymiai labiau DC nei pirmojoje oscilogramoje. Tokią „negražią” DC dauguma nejautrių prietaisų suvalgys, o jautresniems galima pagardinti kokiu nors LM’u (5V, 6V, 8V, 9V, 10V, 12V, 15V… Čia dar ne pabaiga, bet toliau jau pritrūkstam įtampos). Pabandymui užkabinau LM7812 be jokių papildomų kondensatorių – rezultatas su ta pačia lempute:

NewFile0Švarus 12,0V DC. O blokelis keliauja į savo draugų blokelių dėžę.

Leave a Reply

*