Automobilinė sirena – reverse engineering 2013.05.15 at 14:53

Surinkau čia kada keleto tonų garso generatorių. Nieko ypatingo, pagrindas viena mikroschema, kuri ir toną generuoja ir tranzistorius valdo. Esmė tame, kad neturėjau sirenos, kuri galėtų išpypsėti visus tuos garsus. Teko pirkti 1T-S sireną ir truputi patiuninguoti. 1T-S sirena gavusi maitinimą pradeda žviegti savo įkyriu uiyyyjiuuuuiyyyjiuuuuiyyyjiuuuuiyyyjiuuu… Reiškia viduje yra kažkas, kas generuoja tą signalą. Kadangi ardymas nesudėtingas tai apie jį nerašysiu. Išardžius radau ir signalą generuojančią schemą.

IMG_3360IMG_3361IMG_3362IMG_3363Ją išoperavus liko tik man reikalingas aukšto dažnio garsiakalbis. O toliau – apie tą išoperuotą schemą. Pagal užrašus ant jos (Zhihua ir PC-61) surasti nieko nepavyko, kad būtų aiškiau teko pasibraižyti.

2

Ną, važiuojam iš kairės į dešinę. Diodas D1 – nebūtinas, apsaugo schemą nuo atvirkščio poliarumo maitinimo nenaudojant tam saugiklio. Nors saugiklis, žinoma, vistiek geras dalykas. Kondensatorius C1 – įprastas daugumoje įrenginių, filtriukas… R1, R2, D2 sudaro mikroschemos maitinimo bloką, diodas – 3,9V zeneris. Per rezistorių R3 vidinio impulsų generatoriaus signaliukas šeriamas į impulsų įėjimą. Jeigu netiktų vidinio generatoriaus dažnis – galima tiesiog pajungti išorinį. C2 pajungtas į Reset koją, įjungus perkrauna generatoriuką. Pati mikroschema – LC9806. Aprašymas yra čia. Ną ir visas galas, per srovę ribojančius rezistorius valdomi tranzistoriai T1 ir T2, kurie savo ruožtu valdo likusius 4 tranzistorius. Du teigiamam pusperiodžiui ir du neigiamam. Eagle failiukas su schema yra čia. Negarantuoju, kad nepridariau klaidų braižydamas 🙂

Leave a Reply

*